25 OR 6 TO 4 is een nummer van Chicago uit 1970.

Naast dat deze song lekker in het gehoor ligt boeide mij vooral het onbegrijpelijke in de tekst van dit lied. Wat heeft de schrijver hier bedoeld? En als je zo rond gaat op Internet dan zijn er vele bijzondere interpretaties.

Chicago Transit Authority
Chicago is opgericht in 1967 op 15 februari door Walter Parazaider, Terry Kath, Danny Seraphine, Lee Loughnane, James Pankow, Robert Lamm, en Peter Cetera. Het was Parazaiders bedoeling een rock 'n' roll band te formeren met blazers. Vooral de eerste albums doen denken aan die andere Amerikaans band Blood, Sweat & Tears bekent van onder andere Spinning wheel, toevallig ook opgericht in 1967.

band
Chicago wordt in het Top 40 hitdossier omschreven als een Amerikaanse jazzrockgroep. Zelf houden ze liever vast aan de omschrijving: 'rock 'n' roll band with horns'. Hun manager bedacht voor de band de naam Chicago Transit Authority, naar de buslijn die hem vroeger naar school bracht.

Het eerste nummer wat ze opnemen is 'Does anybody really know what time it is?' Het begint met een akoestische piano en is een levendige popmelodie, gecontrasteerd met onconventionele tekst en de typische blazers. De ritme veranderingen en het door elkaar gebruiken van verschillende muziekstijlen doen inder­daad aan jazz denken. Je vindt dit ook bij de legendarische Nederlandse band Supersister. De vloeiende zang van Lamm, de zwevende stem van Cetera en de bezieling van Kath vervolmaken uiteindelijk het specifieke geluid van Chicago.

logo
Chicago
Tijdens een tour in 1969 veranderden ze de hun naam naar Chicago. Manager Jim Guercio verklaart de wij­ziging: "We kregen een brief van de Chicago transportation department dat we problemen zouden krijgen als wij hun naam bleven gebruiken. Toen heb ik besloten om onze naam in te korten tot Chicago. Vreemd genoeg gebruikte de CTA wel de titel van ons lied 'Does anybody really know what time it is?' om hun bus­lijn te promoten, zonder royalty's te betalen! De gemeente maakte het in 1976 goed door Chicago de Medal of Merit uit te reiken.

Logo
Typisch voor Chicago is hun logo en het feit dat ze hun albums nummeren. Hun eerste heette gewoon Chicago, hun tweede Chicago II, enzovoort. "De reden hiervoor is simpel." Verklaart Cetera, "We ruzieden altijd over de titel van een album en kwamen er uiteindelijk alleen maar uit door ze te nummeren. Ok, III, ok IV!". Het maakte de band eigenlijk ook niet uit, de muziek moest maar voor zichzelf spreken.

band
Status-quo
In 2020 zijn ze er nog steeds en bestaat de band uit tien leden. Robert Lamm, Lee Loughnane, Walter Parazaider en James Pankow zijn er nog steeds. Terry Kath overleed in 1978 door een ongelukje met een geweer. Donnie Dacus werd zijn opvolger, maar verliet de band al weer snel. In zijn plaats huurden ze gitarist Chris Pinnick. In 1981 vonden ze uiteindelijk een waardige opvolger voor Kath: Bill Champlin (vocals & keyboards). In 1985 verliet zanger en schrijver Peter Cetera de groep voor een solocarrière. Jason Scheff werd zijn opvolger (vocals & bass guitar & songwriter). In 1990 verdween drummer Danny Seraphine, hij werd opgevolgd door Tris Imboden. In 1995 komt Keith Howland (lead guitar) bij de band. Champlin wordt in 2009 opgevolgt door Lou Pardini (keybord), hij werkte al met Stevie Wonder en Santana. In 2012 komt Walfredo Reyes Jr bij de band en vervangt in 2018 Imboden op drums. Ray Herrmann wordt in 2016 officieel lid en speelt saxofoon. In 2018 wordt Neil Donell de nieuwe leadzanger en Brett Simons de nieuwe bassist. Even later gaat Ramon Yslas percussion doen. Parazaider treed niet meer op en is alleen nog 'founding member'.

Ondertussen bestaat Chicago al 53 jaar. Hun laatste album is Chicago Christmas (2019), geproduceerd door 'founding member' Lee Loughnane. Het is hun 37e album en hun 4e 'holiday collection'. Hun grootste hits nog even op een rijtje; waarbij mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar de oudste nummers met veel gitaar: I'am a man (1969), 25 or 6 to 4 (1970), Saturday in the park (1972), Feelin' stronger every day (1973), If you leave me now (1976), Baby what a big surprise (1977) en Look away (1988).

Lyrics
Terug naar waar dit artikel mee begon: 25 or 6 to 4. Het staat op het album Chicago II. Maar waar gaat het over? Eerst maar eens de tekst:

band
Waiting for the break of day
Searching for something to say
Flashing lights against the sky
Giving up I close my eyes
Sitting cross­legged on the floor
25 or 6 to 4

Staring blindly into space
Getting up to splash my face
Wanting just to stay awake
Wondering how much I can take
Should I try to do some more
25 or 6 to 4

Feeling like I ought to sleep
Spinning room is sinking deep
Searching for something to say
Waiting for the break of day
25 or 6 to 4
25 or 6 to 4

De song werd opgenomen in 1969 en is geschreven door Robert Lamm. Uiteraard ben ik niet de enige die zich afvraagt wat '25 or 6 to 4' te betekenen heeft. Speurend op Internet kwam ik een discussie hierover tegen. Op 27 februari 1997 opent Cissy Mae de discussie met de vraag: "What does 25 R TO 6 4 mean in the Chicago song?" Ze spelt het niet goed, maar er wordt wel op gereageerd.

Verzinsels
Het zou iets met LSD te maken hebben, vertelt iemand: "25 Refereert aan de chemische samenstelling van LSD (LSD­25) wat psychedelische effecten oplevert. 6 to 4 Verwijst naar de duur van een typische 'acid trip' die men ervaart als de drug 's­avonds om 6 uur genomen wordt. Het klopt ook nog eens met de tekst verderop in de song: '...should I try to do some more 25 or 6 to 4'."

Iemand anders draagt hiermee zijn steentje bij: "25 Is het chemische nummer van LSD en 624 is het nummer voor een pil (Thorazine) dat je terugbrengt van een trip.'Should I try to do some more? 25 or 624'."

Een ander komt met heroïne: "Ik heb altijd gehoord dat het de verhouding van poedersuiker tot pure heroine is. De "cut" zoals je wilt. 25 of 26 delen suiker op 4 delen heroïne. Daarom vroeg de schrijver zich af: '..try to do some more', bijvoorbeeld 18­20 delen op 4, 25 of 6 op 8 of 10.

Ook een leuke: " Het zijn CTA (Chicago Transit Authority) route nummers... een is de Loop lijn 25, de ander 624 is de Lincoln Park lijn.

Nog een fraaie: "Ik heb altijd gehoord dat de song refereerde aan de opstand op Kent university van 4 mei 1970. 25 (of 6) Ohio National Guardsmen schoten 4 studenten dood."

Robert Lamm
Interview
Het juiste antwoord komt van Robert Lamm zelf. Op het Inter­net vond ik een gesprek met Chris Isaac, waarin hij uitleg geeft over de betekenis van de tekst van '25 or 6 to 4'. "De song gaat over het schrijven van een song. Er is helemaal niets mythisch aan" zegt Lamm. "Ik had de muziek al helemaal in mijn hoofd, maar wist niet wat voor tekst ik moest schrijven. Toen besloot ik te schrijven over het proces van 'het schrijven van een song'. Van­ uit de heuvels keek ik op de stad neer en zag onder andere waarschuwingslichten voor laagvliegende vliegtuigen, vandaar de zin: Flashing lights against the sky. En Searching for some­ thing to say slaat erop dat ik de song af wilde maken, maar het lukte niet erg. Ik keek toen op mijn horloge en het was ongeveer 25 of 26 voor 4 uur in de morgen. Toen heb ik die zin maar opgeschreven en dacht ik ga morgen wel verder en verzin wat beters." Het is dus alleen een referentie aan de tijd van de dag. Wachten op de dageraad om 25 of (2)6 minuten voor 4 uur 's­ochtends (3:35 of 3:34 vm). Het blijkt dus helemaal geen psychedelische tekst, geen drugs in het spel, geen mystiek.

Het interview.
Een live opname van '25 or 6 to 4' tijdens het Tanglewood Music Festival in juli 1970.
Bronvermelding
Top 40 Hitdossier 1956­-2001
www.chicagotheband.com.
en.wikipedia.org.

Ben je niet bekend met het repertoire van Chicago? Surf dan naar hun officiële website: www.chicagotheband.com.