It's summertime, and the livin' is easy
Your daddy's rich and your mamma's good lookin'
So hush little baby don't you cry

Summertime is een aria uit de opera Porgy and Bess.

boek
DuBose-Dorothy
toneel
noten
George-Heyward-Ira
noten


Het begon allemaal met de novelle Porgy uit 1924 van DuBose Heyward. Dat gaat over de kreupele bedelaar Porgy die verliefd is op Bess de vriendin van de gewelddadige Crown. Het verhaal speelt zich af op Catfish Row, een zwarte wijk in Charleston. De vrouw van DuBose, Dorothy Hartzell zag er wel een toneelstuk in. Het werd een 'play in four acts'.

Na het lezen van Porgy kwam George Gershwin op het idee er een opera van te maken. Zijn broer Ira Gershwin schreef op basis van de roman het libretto. De muziek schreef hij zelf. De zomer van 1934 bracht hij, om de sfeer goed in zich op te nemen, al componerend door in South Carolina.

De eerste opvoering was 10 oktober 1935 in het Alvin Theatre op Broadway in New York. Een bijzonderheid van de opera Porgy and Bess is, dat alle rollen gezongen worden door zwarte acteurs en actrices. Gershwin stelde dit als eis. De opera begint als Clara, een arme vissersvrouw, Summertime als slaapliedje voor haar baby zingt. So hush little baby don' yo cry.

In 1959 is onder regie van Otto Preminger een filmversie gemaakt. Dit is meer een musical dan een opera. In 1974 stelden de erfgenamen van Gershwin vast dat de film niet voldeed aan de voorschriften van de componist. Ze verboden de verdere uitvoering. Hieronder zie het begin van de film met natuurlijk Summertime!


Summertime is het is meest gecoverde nummer aller tijden. Volgens sommige websites zijn er minstens 25 duizend versies. Hier op een rij uitvoeringen van Andy Williams, Ray Charles & Cleo Laine, The Platters en Billy Stewart.


De uitvoering die me echter de meeste kippenvel bezorgt komt van eigen bodem. In 1969 zette Brainbox dit nummer op hun debuut album. We horen de onnavolgbare stem van Kaz Lux, begeleid door een van de beste gitaristen ter wereld Jan Akkerman, Pierre van der Linden op drums en André Reijnen op bas.

Brainbox